De 9de ArtMarkt Kuurne
zondag 5 juni 2015Je schildert, boetseert, tekent, beeldhouwt, weeft, of je beoefent een andere beeldende discipline en je wilt, als kunstenaar, de directe confrontatie aangaan met een geïnteresseerd publiek? Dan is de Artmarkt in Kuurne iets voor jou. De Artmarkt is een happening / openluchtatelier, opvolger en erfgenaam van de Artiestenfoor en de Kleurdag, met een jarenlange traditie: de eerste Artiestenfoor vond plaats in 1969! De ingeschreven kunstenaars zullen van 's morgens tot 's avonds hun creativiteit de vrije teugels laten. De meest uiteenlopende disciplines komen aan bod: keramiek, glasblazen, assemblages, tekenen, schilderen, marmersculptuur, het gieten van bronzen beelden, installaties, ruimtelijk werk, allerlei optredens en projecten, zowel individueel als groepswerk.

Er komt uiteraard heel wat nieuwsgierig volk kennis maken met de werkende artiesten. De media brachten uitvoerige verslaggeving van de vorige edities; Ook de geschreven pers liet zich niet onbetuigd.

Voor inschrijving en voor alle verdere accomodatie (panelen, tafels, electriciteit, water enz.) kunt U schriftelijk, per e-mail of telefonisch contact nemen met het bestuur van de inrichtende vereniging, waarvan contactadres:
Annie Messely, Gasthuisstraat 33, 8520 Kuurne, info@artmarktkuurne.be
Je vindt een deelnemingsformulier op onze website dat je vervolgens ingevuld doormailt of verstuurt naar hetzelfde adres. Afspraak in Kuurne op zondag 1 juni, bij het ontbijt vanaf 9 uur.


De Kunstkring Evariste Carpentier heeft een traditie met gekende activiteiten vooral onder leiding van meester André Lietaert en van kunstschilder Michel Depypere.
In de jaren ’70, kende de Artiestenfoor een ongelooflijk succes.  Kunst met een  grote en kleine k en vooral in haar beeldende  vorm, kwam op die manier dichter bij de mensen. Deze organisatie ging door op het marktplein. Maar wegens verschillende  redenen verdween dit initiatief uit het centrum en verhuisde naar de terreinen rond het domein Maelstede langs de Brugsesteenweg. De Artiestenfoor werd omgedoopt tot Kleurdag. Talrijke kunstenaars met naam en faam kon men er aan het werk zien.

Het Braderiecomité heeft reeds lang een traditie in het organiseren van een aantal manifestaties. De kersthappening waar verschillende handelaars en verenigingen naast elkaar voor een echte kerstsfeer zorgen, een echte ontmoetingsplaats van de Kuurnenaren. De zomerbraderie (juni) en de braderie met Kuurne Kermis (oktober) waarbij er naast het commerciële steeds aandacht is voor amusement.
   
Samen..
ArtMarktKuurne is een organisatie gegroeid uit de samenwerking tussen het Braderiecomité en de Kunstkring. We zijn er van overtuigd dat door samen te werken, we meer kunnen realiseren. ArtMarktKuurne wordt voor de vijfde maal georganiseerd op het vernieuwde marktplein van onze gemeente.

Tijdens het weekend van 31 mei en 1 juni 2014 wordt op het marktplein te Kuurne de ARTMARKT & ZOMERBRADERIE georganiseerd door de Kuurnse Kunstkring en Braderiecomité.

Op zaterdagnamiddag 31 mei starten de activiteiten vanaf 14 u. De ZOMERBRADERIE in de Kon. Elisabethstraat en in de Kerkstraat met interessante koopjes aan de kramen van de lokale handelaars en talrijke marktkramers.
We verzorgen de bezoekers met talrijke animatie en activiteiten:

Op zondag ligt het accent op de BEELDENDE KUNST. Verschillende kunstenaars met een verscheidenheid aan technieken kunt u aan het werk zien van 10u tot 18u. Kunstenaars die nog wensen deel te nemen kunnen zich aanmelden via de website.

ZOMERBRADERIE
Zowel op zaterdag als op zondagnamiddag zijn er uitzonderlijke koopjes te doen bij de lokale handelaars en talrijke marktkramers in de centrumstraten.
Vanzelfsprekend wordt het genieten op de talrijke terrasjes.

Geert Markey Annie Edgard Defoort Johan Bossuyt Leen Nancy Parmentier Benedikt Devos Dirk Annie Messely Jos Depypere

Foto's van de 7de editie kunnen hier bekeken worden.

 


 

Inschrijving

 

Indien je wenst deel te nemen als kunstenaar aan ArtMarkt kan je hier online inschrijven.

    Annie Messely
    Gasthuisstraat 33
    8520 Kuurne

Bijkomende informatie kan je verkrijgen via info@artmarktkuurne.be

 


Video

 

 

 


Prijs van het Landschap 2014

 

De laureaat: Gilles Van Schuylenbergh uit Aalst
De tweede prijs: Greet Bogaert uit Tielt
De derde prijs: Ludwine Pauwels uit Waarschoot

De eerste eervolle vermelding: Ronny Broeckx
De tweede eervolle vermelding A: Julie De Bleeckere
De tweede eervolle vermelding B: Gieles Van Duyse

Bekijk hier de sfeerbeelden prijsuitreiking Prijs van het Landschap

Bekijk hier het reglement voor de editie 2014

De wedstrijd voor plastische kunsten is dit jaar aan de 18e uitgave toe en heeft het landschap als thema.
Aan deze editie hebben 60 kunstenaars deelgenomen uit binnen en buitenland die elk maximum 3 werken binnenbrachten. In totaal werden 170 werken ingediend. De juryleden zijn bijeengekomen op maandag 12 mei en na meer dan 2 uur beraadslaging werd een consensus bereikt.
De prijzenpot bedraagt € 2.500, die verdeeld wordt als volgt: De laureaat ontvangt € 2.000, maar staat het winnende kunstwerk af aan de gemeente, die het een plaats geeft in het gemeentelijke patrimonium.
De tweede prijs bedraagt € 300 en de derde prijs € 200.
Daarnaast zijn er twee eervolle vermeldingen. (twee werken kregen als ex-equo een tweede vermelding)

Alle werken die door de jury zijn geselecteerd, worden tentoongesteld in de Sint-Michielskerk. Laureaten van voorgaande edities en werken die al eerder werden bekroond, komen niet meer in aanmerking voor deelname.

De jury werd dit jaar samengesteld als volgt:


Historiek 

 

De allereerste Artiestenfoor (1969) werd georganiseerd n.a.v. het 25-jarig bestaan van de Kunstkring. Van meetaf aan verwierp men de idee van een stijve academische zitting.
Er moest iets aangeboden worden dat van blijvende aard zou zijn. André Deroo pakte uit met de idee van een openluchtatelier. Plannen rezen na een twee uur lange discussie: het resultaat zou de eerste uitgave worden van een hele reeks 'Artiestenforen'. Na het succes van die eerste versie werd de succesformule ieder jaar herhaald, telkens op de eerste zondag van juni.
Inrichters eerste artiestenfoor van 1969

 

De inrichters van de eerste artiestenfoor van 1969, vlnr

Boven:
Urbain Decoster(+)
Marc Vandecasteele
André Vanhulle (+)
Georges Vanheuverzwijn
Marc Verdonckt
Gilbert Deroose(+)
José Vanden Hove

Onder:
Gerard Fenaux
Meester Lietaert(+)
Michel Depypere(+)
Daniël Bouckaert
André Deroo(+)

 


Maar meer en meer andere gemeenten aapten de Artiestenfoor na. De Artiestenfoor werd omgedoopt tot Kleurdag, Die moest niet alleen met de nieuwe naam duidelijk maken dat deze kunstmanifestatie er in de eerste plaats was voor de kunstminnenden en de kunstenaars. De verhuizing van het Marktplein en de aanpalende straten naar Domein Maelstede ging door in 1989. In 2007 kwam een nieuw elan door de samenwerking met het braderiecomité en met de medewerking van tal van verenigingen en individuen, waarbij de Kleurdag omgedoopt werd tot Artmarktkuurne en plaats had op het heringerichte Marktplein.
Op 14 en 15 juni 2008 wilden we bewijzen dat ‘samenwerken werkt’, dat gezamenlijk genomen initiatieven het vruchtbaarst zijn. De tweede uitgave van ArtMarktKuurne was meteen heel ambitieuze, want naast het heel gevarieerde aanbod met artiesten aan het werk, dans, muziek, poëzie, openluchttheater, ‘proef de wereld’, boeken-markt, zomerbraderie, straatanimatie, en nog veel meer, zijn er twee uitzonderlijke kunsttentoonstellingen. De geselecteerde werken van de alom gekende en gewaardeerde 15e ‘Prijs van het Landschap Michel Depypere’ waren te bezichtigen van 8 juni tot en met 15 juni 2008 in de Sint-Michielskerk. Tegelijk was er in zaal ‘De Middenstand’ een heel belangrijke ‘nevententoonstelling’ van kunstwerken. De gelauwerde werken van de laureaten van de vorige edities van de ‘Prijs van het Landschap’ kregen daar een ereplaats, te midden van een aantal schilderijen van grootmeester-landschapschilder Michel Depypere, die dertig jaar geleden is gestorven. De Koninklijke Kunstkring Evariste Carpentier wordt er dit jaar 65… maar denkt in geen geval aan met pensioen gaan en het Braderiecomité Kuurne is dynamischer dan ooit.

(Terug naar boven)

 


 

ProgrammaZaterdag 1 juni 2014

14u00 - 19u00

- Zomerbraderie in de centrumstraten
- Tal van Oude ambachten op het marktplein
 (stoelvlechter, hoefsmid, mandenvlechter, instrumentenbouwer, tonnen in hout
  en karrewielen, houtsnijwerken, ... )
- Straatanimatie met Serge Lino
- Straatorkest Goe Beezig
- Improvisatietheater door het Kuurns Theater
- Demonstratie en degustatie met professionele Barista in de 3 Wijzen. (14u - 17u)
- Poëzieperformance door José Vandenbroucke in de 3 Wijzen.

- Café-Chantant in de Kuurnse café's op de markt vanaf 20u

  • Middenstand: Disco night, aangepaste kledij is een must (Dj DiMario)
  • Café Bockor: karaoke
  • De kroone: Exotische party met coctailbar
  • Donkey Shot: Donkey Party
  • Fenomeen: Travestieshow
  • Martcaffee: Dj en op zondag Gino Kesteloot en de Shadows

- Tentoonstelling: Prijs van het landschap
   Sint Michielskerk, Markplein Kuurne van 14u00 – 18u00
- Tentoonstelling: Jaaroverzicht jeugdatelier
  Oud Gemeentehuis van 14u tot 18u

- Kunstzomer Leiestreek 2014 (6de editie)
  Galerie Depypere
 
Sculpturen van Marc Roos
 
Schilderijen van Evariste Carpentier
  Kerkstraat 59, 8520 Kuurne -  14u - 18u

  Gemeentehuis
 
Schilderijen van Evariste Carpentier
  Marktplein 9, 8520 Kuurne - 14u - 18uZondag 2 juni 2013

10u30 - 18u00
- Kunstenaars aan het werk op het Marktplein
Vanaf 14u00

- Zomerbraderie in de centrumstraten
     
- Improvisatietheater door het Kuurns Theater
- Straatorkest The Entertainers
- Kunstarena
- Demonstratie en degustatie met professionele Barista in de 3 Wijzen. (14u - 17u)
- Poëzieperformance door José Vandenbroucke in de 3 Wijzen.

- Tentoonstelling: Prijs van het landschap
   Sint Michielskerk, Markplein Kuurne van 14u00 – 18u00
- Tentoonstelling: Jaaroverzicht jeugdatelier
  Oud Gemeentehuis van 14u tot 18u

- Kunstzomer Leiestreek 2014 (6de editie)
  Galerie Depypere
 
Sculpturen van Marc Roos
 
Schilderijen van Evariste Carpentier
  Kerkstraat 59, 8520 Kuurne -  14u - 18u

  Gemeentehuis
 
Schilderijen van Evariste Carpentier
  Marktplein 9, 8520 Kuurne - 14u - 18u


 

KUNSTZOMER LEIESTREEK is aan zijn 6de EDITIE TOE !

Van mei tot september is de Kunstzomer opnieuw te gast in de Leiestreek. Net zoals vorig jaar stellen een aantal steden en gemeenten hun deuren van enkele unieke en kunstzinnige locaties open om de deelnemende kunstenaars te ontvangen.
Website : www.kunstzomer-leiestreek.be  en info via Toerisme Leistreek (056/24 99 95).


RETROSPECTIEVE EVARISTE CARPENTIER
De koninklijke kunstkring Evariste Carpentier, dit jaar 71 jaar oud draagt de naam van een befaamd Kuurns kunstschilder, geboren in Kuurne in 1945.

Na zijn studies in Kortrijk en Antwerpen, waar hij verschillende prijzen in de wacht sleepte, legde hij zich toe op het schilderen van historische taferelen en landschapstaferelen. Na een kort verblijf in Centraal Frankrijk in 1879, vestigde hij zich in Parijs waar hij zich liet inspireren door de Franse Revolutie en de opstand in de Vendée.

Terug in België, na vele reizen en omzwervingen door nieuwe landschappen begon hij impressionistisch te schilderen. Zijn schilderijen kenden een groot succes, gezien hij tentoonstelde in Chicago, Barcelona, Wenen, Berlijn, enz..

In 1897 werd hij leraar en later directeur van de Académie des Beaux-Arts in Luik. Hij bleef er les geven tot 1910 en stierf er in 1922. Zij werken hangen in vele musea in België maar ook in Trieste en Montpellier.

Om hem nog meer bekendheid te geven en hem de eer te betonen die hem toekomt, heeft de organisatie van de 'Kunstzomer' dit jaar beslist om enkele van zijn vele werken tentoon te stellen voor het grote publiek. Deze tentoonstelling die plaatsvindt op meerdere locaties, wordt opgenomen in het totaalproject 'Kunst in de Leiestreek 2014'.(Terug naar boven)

 


 

Plan plaats activiteiten

 


Grotere kaart weergeven

 


 

Onze Sponsors

 

AD Delhaize Kuurne
Adyns Interieur
AID Verzekeringskantoor
Annie Messely
Argenta
Beeuwsaert bouwmaterialen
Belfius
Benny Vanhee
Bockor
Bossuyt en Co
C&V tuinen
Casari schoenen
Charcuterietje
Charden
Chau7
Claryco
Dax kledij
De Kroone
Debaveye veilingen
Decoarté
Depypere Emmanuel
Devriese optiek
d'Hoeve Tennisclub
Didier Coiffure
Dirk Luyckx
Dominique Deleu Ceremonie

Donky Shot
Dresscode
DV Foto
Eigen tijd VZW Carpentier
Electro Depypere
Entrenoudeux
Fenomeen
Folens Anton Tuinen
Friank
Frituur De Platse
Glace Simonne
Herenkapper Stefaan
Himpe Optiek
Hubert Devos garage
Huyzentruyt NV
IB Office
ING
Ingrid Coiffure
Isobar
Jeroen Vercoutere
jo lambrecht fietsen
John Schoenmaker
Jos Depypere
Kantoor Depypere-Meersch
KBC
Lady L
Laurierblad
Lekkerbek
Leonidas pralines
Lietaert Bakkerij
Lucrèce Lingerie
Maison Elysee
Markey
Martcafé
Middenstand
Mirabelle
Moki CSI interieur
Ornamento
Passim restaurant
Pralibel
Pure Perle happiness
Record bank
SignTec
Sint Michielsdrukkerij
Skylux
Spes Nostra
Vandecasteele Garage
Vandekerkhove decoratie
Vanwijnsberghe Wim
Verbeke Tytgat
WDA Company
Zensation Piet Deprez

 

 

 

Logo Braderiecomité

Braderie Comité Kuurne
Maatschappelijke zetel
Weggevoerdenplein 10
8520 Kuurne

Tel: 0472/45 59 73
Tel: 056/71 12 96
Ond.Nr. BE 0848.808.002

Rek.Nr.:
738-0365019-30

Iban BE15 738036501930
Bic: KREDBEBB

Nieuw op de site:

15/08:
handelaars

10/11:
Bonnenboekje

© Selectwebservices